Design i tunneler? Ja, takk!

Quinling Zhognansan-tunnelen i Kina. Foto: SINTEF
I en artikkel på VG nett i dag står det at SINTEF vil ha tunneler som denne i Norge. I følge Statens Vegvesen sliter mellom seks og 15 prosent av oss med ubehag ved å kjøre gjennom tunneler, og litt under én prosent har sykelig tunnelfobi. Ved å inkludere effektbelysning, kunstige oaser og himmel i taket, vil bilistene få en følelse av å være utendørs og dermed føle seg tryggere. Det ser ihvertfall mye mer spennende og innbydende ut enn en grå og trist, vanlig tunnel! Les hele artikkelen her.
Lærdalstunnelen i Sogn og Fjordane. Foto:norskdesign.no
Lærdalstunnelen er verdens lengste biltunnel, og for å øke sikkerheten og redusere ubehag og monotoni, ble det sprengt ut tre store haller i tunnelen. Arkitekt og lysdesigner Erik Selmer lyssatte to av bergrommene for å skape en illusjon av soloppgang og det siste for å gi en følelse av å kjøre gjennom en isbre. Dem som har kjørt gjennom denne 24 km lange tunnelen vet at man fort blir søvnig og lei av de lange og grå strekningene, og det er helt fantastisk når man endelig kommer til en av de tre hallene med den nesten magiske belysningen! Alle tunneler skulle ha vært slik!

11 Comments

 1. Anonymous
  8 years ago

  >God idé, men hvordan foreslår du at man skal holde "oase tunnelene" rene? Er jo kunstgress og palmer. En helt med skittent vinterføre og det er et buskas av søle og salt som igjen tar knekken på disse plastikkinstallasjonene…

 2. Malin`s Creative Corner
  8 years ago

  >Sweeet!!
  Kjørte gjennom Lærdalstunellen på vei hjem etter juleferien, oy oy den var lang.
  Å guri malla det hjalp met litt spenning i denne tunellen, er jo tross alt nordeuropas lengste tunell.
  Synes dette virkelig var en god idè!
  Plast eller bare maleri på vegg er en god løsning!

 3. I heart design
  8 years ago

  >Det blir kanskje en utfordring å få dette til å fungere i praksis, men som Malin sier; bare malerier på veggene, i tillegg til effektbelysning vil nok gjøre stor forskjell!

 4. Anonymous
  8 years ago

  >Først få opp et 4-felts veinett som dekker alle store norske byer før vi kan tenke på å bruke masse kroner på pynting. Hadde vi kunnet skryte av en infrastruktur som var blant europas ledende, så er jeg helt enig i at dette er flott, men vi har dessverre et av Europas mest elendige veinett, bare slått av Albania.

 5. Veronica
  8 years ago

  >Trur vi kan begynne med å sørge for at d e belysning i ALLE tunnellene i norge. For d ser ikje statens vegvesen seg råd til! Er veldig mange dårlige tunneller som trenger en oppgradering lenge før vi trenger begynne å tenke på sånt her "jåleri".

 6. I heart design
  8 years ago

  >Jeg er helt enig i at mye bør gjøres før dette blir prioritert. Men f.eks. i Lærdalstunnelen, er det mye til hjelp for en sliten sjåfør å kvikne til i disse tre lyshallene. Palmene er kanskje "jåleri" ja, men effektbelysningen kan ha stor virkning i lange tunneler.

 7. Anonymous
  8 years ago

  >Jeg hater tunneler!!Noen som vet om GPS'er som tar deg utenfor?

 8. Anonymous
  8 years ago

  >Det er små grep som skal til for å gjøre store forskjeller i hht lys. Nye tunellen v/ Tusenfryd skal SVV ha skryt for.God belysning og inngangen (nord) har effektbelysning av fjellet, enn om noe svakt…dagens LED teknologi åpner for mange spennende muligheter og gode løsninger er ikke nødvendigvis veldig kostbare. Det finnes på markedet både LED armaturer for tunell samt effektbelysning som har et tetthetsgrad som oppfyller kravene! LEDs Do it !

 9. Anonymous
  8 years ago

  >Ikke til å tenke på en gang! Vi er jo så utrooooolig fattige her til lands! ;-)
  Fra spøk til alvor, jeg har skuldrene nesten opp til øra når jeg kjører gjennom Sønstrødtunellen i Hole, så elendig er lyset der!! :-(
  Maken til Lærdaltunellen? Ja takk! :-) Hadde vært fin å få en slik opplyst som kommer ned ved Vøyenenga også, den er en fryd å kjøre i! :-)

 10. Anonymous
  8 years ago

  >Hei Caroline,
  Denne kanskje kunne være av interesse:
  http://www.webdesignerdepot.com/2009/02/10-web-typography-rules-every-designer-should-know-2/
  Legg merke til pkt. 7
  Lykke til videre!
  /&

 11. I heart design
  8 years ago

  >Takk for tipset :)